Proč se stát veganem

11. září 2014 v 19:38 | Čalamáda |  Pro jednou nesobecky
Část II.

Vegan se od vegetariána významně liší. Kromě masa odmítá i mléko, sýry, vejce, med a všechny ostatní živočišné produkty, nejen na talíři. Nepoužívá přípravky testované na zvířatech, někteří ani nepodporují neekologické společnosti. Dělají všechno pro to, aby jejich životní styl neublížil žádné bytosti. Četla jsem zajímavý článek, který zmínil, že je to až moc extrémní a extrém v každém případě je špatný.
Dokážu si představit, jak moc extrémní to je pro Českou republiku.
Je to tím, že žijeme v mírném podnebném pásmu a jedení živočisných produktů je naším zvykem?



Nejdřív si uvědomme, že žijeme ve světě, kde prodejci naučili ženy holit si nohy, aby si mohli namastit kapsy, vrazili miliardy korun do reklamy a od padesátých let minulého století je to bezprostřední částí západní kultury. A to není jediným příkladem, kdy korporace dokáží manipulovat s obrovskou masou lidí. Je to na denním pořádku a kontrolovat masy je snadné, pokud máte dost peněz a skvělého marketéra.
Dnes se běžně počítá, kolikrát dětí během reklamy mrknou, aby vypočítali nejefektivnější reklamu.
Říkají se lži a polopravdy kvůli honbě za čísly na bankovním účtu.
Drtivou většinu potravin v Usa vlastní pouze čtyři obrovské společnosti, které nemohou dát najevo větší nezájem o vaše zdraví. Pak si musíte jít kupovat doplňky stravy a vydělává zase někdo jiný. Usa je sice přes louži daleko, ale dokážete napočítat, jen kolik reklam cestou do práce a z práce uvidíte? Já studuji reklamní obor a vím, o čem mluvím. Jsme ve světě, kde se lidi nestydí prodávat strojně oddělené maso v majonéze a pojmenovat to s vážnou tváří pochoutkový salát. Jsme ve světě, kde jsou lidi naučení, že je jim to jedno. (Třeba já, dva roky dozadu).
Jsem realistka a pokud je tenhle svět schopný něčeho, jako je genocida židů v druhé světové válce, mrtví lidé pohození jen několik set kilometrů od nás na Ukrajině, pád dvojčat 11. září, miliony mrtvých umírajících pro svoje náboženství v izrael-palestinském konfliktu, světový hladomor, třicetileté války (jedna třetina Evropy zemřela), yperit, bomby v Hirošimě a Nagasaki, zabíjení novorozeňat ve starém Egyptě a otrokářství, pokusy nejen na lidech, ruská občanská válka, oběti komunismu nejen u nás, diktátorského režimu a brainwoshingu, rasismu, sexismu a speciesismu a tak dále... pokud jsou lidi schopní něčeho takového, nemám důvod myslet si že je jakýkoliv problém "lepší než se zdá" (a neříkejte, že "teď se lidé poučili". To si po první světové válce mysleli všichni) dokud mi někdo nedokáže opak.
Ale doteď drtivá většina důkazů a sesbíraných informací o masném a mléčném průmyslu ukazuje, že podkopáváme hrob planetě, sobě a miliardám jiným.
Než na mě zaútočíte, nejdřív si přečtěte moje důvody, proč se alespoň pokusit stát veganem.

a) Důvod ekologický

Všichni známe nebo jsme se alespoň učili ve škole (jako já) - globální oteplování a klimatické změny. Je spousta článků, které to popírají nebo potvrzují, zmiňující freony nebo auta. Výfukové plyny mají způsobovat globální oteplování cca ze 17% procent.
Masný a mléčný průmysl dělá 18-20%. Chov krav v nepřirozeném počtu, jako je dnes, vypouští do atmosféry 70 až 120 kg metanu (metan je horší než oxid uhličtý asi dvacetkrát) za rok.
Ale to vás ve škole učit nebudou. Raději vám připomenou, že máte víc jezdit kolem.
Horší než metan, je úbytek vody. Polovina pitné vody se ve spojených státech spotřebuje na uživení zvířat. Tenhle problém je zásadní nejen v Americe, ale na celém světě.
Máte žízeň? 2 000 galonů vody spotřebujete na jeden galon mléka.

Více a více lesů se kácí nejen kvůli míst pro dobytek, ale i kvůli surovinám na jeho uživení. 70% zpracovávané sóji, obilnin, kukuřice apod. na světě jde právě dobytku (ze kterého pak máme skoro stonásobně méně jídla, než kdybychom tu zeleninu prostě snědli sami). Vyživovat tolik zvířat se pro planetu prostě nevyplácí, ale přesto se masný průmysl dále rozrůstá a pustoší lesy. Na kácení lesů má velký podíl i produkce palmového oleje. Proto se mu většina veganů snaží vyhýbat obloukem.
Dovolte mi jeden etický důvod:
Kdybychom vzali všechnu tu kukuřici a sóju pro krávy, prasata a kuřata, mohli bychom z fleku nakrmit dvě miliardy lidí. Je tu důvod, proč světové organizace na pomoc lidem bojujících proti hladu používá rostlinnou stravu. Je to levnější, využívají méně místa, zdravější, efektivnější, spotřebují méně vody.
Co dokáže jeden akr půdy?
18 143 kg rajčat
24 040 kg brambor
62 kg hovězího

Obrovské množství zvířat také znamená obrovské množství výkalů a močůvky obsahující vysoký obsah dusíku a fosforu. Znečišťují půdu, vzduch vodu a její podzemní zdroje. Kyselé děště ničí lesy a jejich ekosystémy. Rozmnožují se bakterie a přenášejí nemoci. Díky smradu všichni ví, že je blízko velkochov.
Vegani bojují proti pesticidům, protože úbytek včel je alarmující. Jsou důležitou složkou v našem ekosystému a pokud vymizí, nastanou velké problémy. Záchraně včel bych se mohla věnovat v samostatném článku, i vy můžete pomoci vysázením květin, které včely potřebují.

Dokážete si představit oceán bez ryb? Intenzivní rybolov nedovolí mořským živočichům se rozmnožit a obnovit počty.


Důležité body pro ty, kteří neumí dobře anglicky:
  • Moře je největším jídla na světě a je to zdroj proteinu pro více než miliardu lidí na naší planetě, kteří se ale čím dál častěji vrací domů s prázdnou.
  • Někteří vědcí (a studie) říkají, že moře je 90% chudší o velké ryby. Procento roste a do padesáti let se může dožít celého kolapsu ekosystému v ocenánu.
Proč? Nadměrný rybolov.
  • Obrovská plavidla nasadí ročně 1,4 miliard háčků a na každém skončí ryba.
  • Potom jsou tu lodě se sítěmi většími než jsou čtyři fotbalová hřiště, udrží 14 velkých letadel chytících běžně 500 tun ryb.
  • Termín "bycatch" se v rybářském průmyslu používá pro ryby a živočichy, které jste neměli v úmyslu chytit. Například - snažíte se chytat krevety, ale chytíte 80% až 90% ryb. Hodíte mrtvé zpátky do moře, protože je nepotřebujete. Proto na 1 kilo krevet padá 9 kil mrtvých živočichů.
  • 47% mořských živočichů pochází z farem na ryby. Ale bohužel, většina ryb z farem je masožravá. Nadměrný chov těchto ryb si žádá opět nadměrných rybolov. 5 kilo chycených ryb padne na každé jedno kilo lososa*.
  • Z ryb, které byly běžné, se pomalu stávají ohrožené druhy. Například počty tuňáka obecného (modroploutvého) se drasticky snížili a vědci navrhli regulovat nadměrný rybolov a vylovit maximálně 10 000 tun tuňáka, aby se mohli zotavit. Evropská Unie a jiné rybolovné národy se ale rozhodli na limitu 29 500 tun, ale chytilo se zhruba 61 000 tun.
  • Jak ukončíme nadměrný rybolov? Politici Evropské Unie mají moc a my, jakožto občané zemí jež zastupují, je můžeme přesvědčit, že moře bez ryb není to, co chceme.
*Iffo něco takového popírá. Píší, že na jedno kilo lososa občané pouze jedno a půl kilo ryb. 5:1 je mýtus roztoubený medii. Bohužel jejich koupí stále přispíváte nadměrnému rybolovu a procenta ryb v oceánu se stále snižují.

b) Důvod zdravotní

Když jsem se ve škole zmínila, že se stávám vegankou, zeptali se sarkasticky "Proč? Je ti líto zvířátek? Víš, že nic nezměníš?", řekla jsem, že máme v rodině spoustu nemocí.
"No a kdo je nemá?"
To je pravda. Kdo dneska v rodině nemá spoustu nemocí? Komu jeho příbuzní neumírají na rakovinu, srdeční choroby, ucpání cév nebo mozkovou mrtvici? Všechny tyhle věci se stávají normálním. Žijeme ve státě, který konzumuje maso dvakrát tolik než je průmer světa. Vegetarián je tady jedno ze "zakázaných slov" (slov jako je třeba feministka, křesťan nebo "nemám rád hokej a pivo", většina pramení ze špatné informovanosti) a něco jako "vegan" tady slyšel málokdo.
Podívala jsem se na statistiky (asi z roku 2011) a na kardiovaskulární onemocnění zemřelo více jak 50% čechů a na rakovinu dalších 27%. Jak je to možné? Vím o vrozených srdečních vadách a dalších neovlivnitelných i ovlivnitelných (například kouření) faktorech, ale co ten zbytek? Za tím vším je většinou cholesterol, kterého jsou dva druhy - ten "dobrý (ten který se odbourává)" a ten "špatný (ten, který zůstane v těle)" a přemíra nasycených tuků.
Nikdy nemáte špatný cholesterol v rostlinné stravě.
Nasycené tuky si musíte velmi pečlivě hlídat a v rostlinné je například v olivovém oleji nebo řepkovém oleji. V živočišných produktech máte přemíru nasycených tuků, i v tom nejlibovějším mase.


Železo není těžké dostat z rostliné potravy. Alespoň pět ze zmíněných surovin jím hojně a pravidelně se střídají (nejčastěji banány, brokolice, avokáda, rajčata, hroznová vína a semínka).
Železo v rostlinných potravinách

Živočišné bílkoviny nepotřebujeme k životu vůbec. Naše tělo je dlouho zpracovává a tím se unavuje. Nejlepším přikladem je mléko. Největším konzumentem medu a mléka je Kanada a všichni si z ní dělají srandu.

Energeticky se mléko a mléčné výrobky vůbec nevyplatí. Je to nejen kvůli špatně stravitelným živočišným bílkovinám, ale i kvůli uklidňovacím látkám pro malá telátka, která ho taky mají původně dostat. Mimo to vás mléko pěkně zahlení a odvápní. Když jsem se dozvěděla tuhle věc, dost mě to šokovalo. Pak jsem se dozvěděla, že vápník v mléce se vyskytuje v obrovské míře, to je pravda, ale v lidském těle se špatně vstřebává a při snaze o jeho spracování o vápník spíš přicházíme. Zdravotní problémy spojené s nedostatkem vápníku jsou nejrozšiřenější právě v zemích s nejvysší spotřebou mléka na obyvatele. Jak je na tom Kanada?

Zlomeniny kvůli osteoporoze jsou častější než infarkt, mrtvice nebo rakovina prsu dohromady.

Kanada. Alespoň mají zdravotní péči zadarmo, ne jako její soused.
Amerika je na tom statisticky hůř kvůli nadměrné konzumaci sýra.
Ale i přes to všechno tohle budete s největší pravděpodobností ignorovat, protože sýýýr je tak dobrý. Samozřejmě, že je dobrý. Kasein se v mléce rozpadá a vytváří opiátové sloučeniny podobné morfiu, jménem casomorfin. Nemluvě o přemíře soli, která nám taky dost chutná. Proto se veganem se nestanete jen tak přes noc.
Všimli jste si, jak je sýr na všem?
Na pizze, těstovinách, k masu, zelenině, všude je sýr. Stal se velmi populárním v minulém století kvůli mléčné a sýrové propagandě a jeho "strkání úplně všude, kde nemá co dělat" a pak jsme skončili s nekonečnými regály jenom sýrů, o kterých ani nevíme, že nás uspí, zahlení a odvápní. Mohla bych tomu věnovat celý článek. Tohle už není tradice, tohle je jednoduše snažím se "prodat-a-vydělat přístup". Naši předkové nikdy nespotřebovali tolik masa a mléka za život, jako my dokážeme jen za několik let.
Asi nemusím zmiňovat, že telata a jejich těla nemají nejmenší problém s neblahými vedlejšími účinky, se kterými se musíme potýkat my. Proč? Pro odpověď nemusíte chodit daleko, je to docela jednoduché. Kravské mléko je pro krávy. Kravské mléko se stará o to, aby tele co nejdříve vyrostlo a nabralo trojnásobek své váhy v krátkém čase. Když ho začne pít člověk, začíná mít sklony k obězitě.
Můžete mít dalších několik desítek mlék (sojové, rýžové, kokosové, mandlové, makové apod.) Jestli vám připadají drahé, tak si je sami vyrobte. Mám pro vás dobrou zprávu - bez mléka a vajec se můžete většinou ve vaření a pečení dobře obejít, pro všechno jsou alternativy a nebo jen využijete jiné lépe dostupné a mnohdy i levnější věci. Je to jen o zvyku.

Živočišné výrobky mohou mít svoje pro, ale pak si uvědomíte všechna alarmující proti. Ano, vše je o vyvážené dietě, ale ta se umí obejít dost hravě bez masa a mléka, ktere jsou jen zbytečnou přítěží. Česká typická dieta je pětkrát víc masa než zeleniny. Pokud máte štěstí.

Je tu jedna z pár věcí o kterých jsem nelhala a je dost zásadní. Většina veganů doopravdy nemá dost B12. Není tolik zastoupen ve veganské straně. Nejvíc se nám dostane z řas a z nemytého ovoce a zeleniny. Dá se ale docela dobře nahradit suplementy a-
"Aha! Veganství je tedy doopravdy nepřirozené pro člověka!"
Než člověk expandoval do světa a na sever, kde se naučil zpracovávat maso, tak žil především z plodů a B12 dostával z brouků. B12 se nachází v půdě, díky bakteriím. Brouci ale nebyly jednou z hlavních složek lidského jídelníčku, ale spíše náhodou. Naše tělo si tento vitamín umí uschovávat na pěkně dlouho. Odkud získává třeba kráva svou B12ku? Z trávy. Nevyrobí se jí jen tak, sama od sebe. Jsem ráda, že žijeme v době, kdy nemusím jít ven hledat larvy za deště (což bych ani nemusela dělat, stačí když si jednou za čas koupim dobrou zeleninu od farmáře, abych si byla jistá minimem chemických srágor, a neumyju jí) a místo toho si koupím supplement, za který dám stovku a mám ho na tři měsíce. Nebo si pořídím produkt s přidanou B12, jako má třeba Jupík za dvanáct korun.

Je to zvláštní. Pokud jsme všežravci, spoustu věcí mi nesedí.
Proč máme tolik společných znaků s býložravci?
(Některé údaje z předešlé tabulky nejsou pravda, jak mě upozornila Lenin v komentářích. Se vším, co napsala, tak úplně nesouhlasím, ale nechci nikoho nabádat k rostliné stravě a při tom používat lživé informace. To by vypadalo blbě ;).
Jsme "všežravci" protože se to člověk musel naučit kvůli nedostatku potravy? Někdo se může stále hádat. Je pravda, že narozdíl od většiny býložravců, neumíme trávit celulozu a máme i spoustu jiných podobných znaků s všežravci. Ne všichni všežravci jsou stejní, jako třeba šimpanzi jedí maso jen velmi zřídka (chodí maso lovit ve skupině. Maximální procento masa ve stravě šimpanzů je 5%) a prasata zabijí zvíře pod tlakem nebo ve stresu. To se nedá říci o medvědech. Kůň je býložravec, ale dozvěděla jsem se, že může jíst malinko masa třeba v chladných oblastech a nouzových situacích.
Východisko z všežravec-býložravec problému by mohlo být, že lidské tělo špatně spracovává a je náchylné na syrové maso. Spousta mých neveganských kamarádů mi rádo připomnělo tatarák a sushi. Také jsem četla jsem několik zajímavých článků na internetu o lidech, kteří jedí syrové maso pravidelně. Jak ho jedí? Koupené z důvěrného zroje. Nikdo ale nenapsal, jestli - jako ostatní všežravci - to maso ulovil svými všežraveckými delšími špičáky a loveckými instinkty. Ne? Tak jestli zvíře syrové snědli i s krví, orgány (mozek, srdce, žaludek...) až ke kosti. Lidi nemají masožravé instinky, byli k masu dohnáni ve velmi špatných podmínkách a museli vynaložit spoustu úsilí.

Dnes ho jíme především kvůi chuti a tradici. Uvařené a okořeněné. (Plné hormonů).

Naše neschopnosti strávit celulozu nenaznačuje, že jsme všežravci. Naopak - člověk je/byl pravděpodobně plodožravec.


c) Důvod etický


Kupování masa a mléka je běžnou věcí a nikdo se nad tím nepozastavuje. Otevře se mrazák, vybere se pečlivě zabalené kuře s roztomilou zvířecí karikaturou na obalu a jde se dál. U mléka se popadne kartonová krabice, nějaké jogurty, plesnivé sýry, eidam a máslo. Většina z těch věcí má na postavičku z reklamy (na sýry a mléčné výrobky se dělá spousta reklam, až moc), která hlásá "vysoký obsah vápníku" a "mléčné výrobky pro vaše děti!". Na některých výrobcích je malý stateček a nástroje na tradiční zpracování másla. Rodinné statky s tlumeným světlem uprostřed krásné přírody a pastvin jsou absolutně normální.
Media nám nikdy neukázala ani jediný opravdový záběr z velkochovů. Pro děti je lepší kreslená rapující černá trans-kráva a naanimovaný hudební výstup z kravína připomínající High Scool Musical verzi Farmy zvířat. Znám záběry nadšených prasátek běžících po pastvinách, které se nemohou dočkat, až z nich bude šunka a tak je jeho zdravá šťastná vypasená tvář na obalech uzenin. V dřevěných kurnících sedí na svých vajíčkách slepičky. Hlavně nad tím vším nezačněte přemýlet, mohlo by nám to poškodit prodeje.


Myslím, že video podtrhlo třikrát celou absurditu.
Jestli vám černá trans-kráva rapující o jogurtu pro lidské dětičky nepřipadala neuvěřitelně stupidní před tím, tak doufám, že teď ano.
Mléko a mléčné výrobky nám nepřijdou neetické, protože "kráva se kvůli mléku nemusí zabít".
Maso balíme je do anynomních balíčků, bez krve, orgánů a předstíráme, že si kupujeme zeleninu, která dřív mývala nohy.
Nic si raději nedomýšlíme a domýšlet nechceme, protože pak bychom dokonce přišli na to, že celý masný a mléčný průmysl nám lže dnes a denně a špatné zacházení se zvířaty nám příjde nemorální.

Myslet si, že zvířata běhají velku volně na stráních jako Milka je samozřejmě proti vší logice když si vezmeme, kolik zvířat je vychováváno na masný a mléčný průmysl.
A kolik jich zemře každý rok.

Velká čísla se špatně vstřebávají (vlastně je to dvakrát víc než šedesát miliard, když počítáte mořské živočichy. Dvakrát víc). Pro lepší představu zkuste Killcounter, počítá mtvá zvířata za každou sekundu od chvíle, kdy ho spustíte. Efektivnější je animovaný counter ze stránky Animavisualis, který počítá mrtvá zvířata z Usa v roce 2008.
Měli byste se přímo podívat, proč nikde ve svých reklamách neukazují záznamy ze skutečných velkochovů.


Pro lidi, kteří neumí anglicky jsem vypsala body. Vynechala jsem úplný začátek a konec,
  • Zvířata ve velkochovech cítí bolest a strach, stejně jako zvířata která máme doma.
  • Kuřata, která byla narozena do masného průmyslu, jsou nucená se na sebe mačkat v desetitisících ve vlastních výkalech. Jsou tak vykrmována a narvána hormony, že v malém čase nabydou nepřirozeně velkou hmotnost a těžko se pohybují.
  • Kuřata, která byla narozena pro snášení vajec jsou natěsnaná v malinkých klacích nemohou ani roztáhnout křídla. Nakonec všechna kuřata skončí na jatkách. Nahází je do auta mnohdy za křehká křídla, odvezou, pověsí je za nohy a podříznou krky. Spousta z nich je ještě při vědomí.
  • Prasata v masném průmyslu jsou narvána hormony stejně jako slepice. Spousta z nich je nemocná, má poraněné nohy a selhávají jim orgány. Prasnice stráví svůj život v klecích, kde se emohou ani otočit. Na jatkách prasata pověsí za poraněné nohy a kuchají. Některá ze plného vědomí před ostatními prasaty.
  • V mléčném průmyslu se s krávami zachází jako s roboty, rodí jedno tele za druhým aby mohli dávat nejvíce mléka. Krávám se odebírá jejich citlivá rohová tkáň z lebek při plném vědomí. Jejich chov ve špatných podmínkách a neustálé oplodňování způsobuje krávám bolestivá onemocnění nohou.
  • Ryby cítí bolest stejně jako savci, nemají ale žádnou legální ochranu proti příšernému zacházení. Po vytáhnutí z vody se nejen udusí, ale projdou si extrémně bolestivou dekompresí (snížením tlaku), která je nutí doslova vyzvracet svůj žaludek. Živočichové v rybích farmách žijí celý svůj život v nemytých špinavých ohradách, kde snadno dostávají nemoci, zranění, parazity a infekce.
  • Jak vidíte, placením za maso a mléčné produkty platíte za krutost. Prosím, zvolte laskavější variantu.

Tím to bohužel nekončí. Vynechal další seznam příšerných věcí, které se zvířatům dějí na děnním pořádku.
Četla jsem dvě zpovědi žen z českého kravína. Říkají, že menší farmy a velkochovy, jako jsou některé české, jsou čistější a krávy mají pravidelné návštěvy veterinářů a i čerstvé jídlo. Samozřejmě nikdo nepopřel, že se hned po narození krávě tele odebírá a kráva pro něj hlasitě mučí. Po dvou až třech měsících je opět uměle oplodněna a po čtyřech letech jejího krátkého života odvezena na jatka "To je holt když si chete dát mlíko a maso". To mluvíme jen o pár českých lepších kravínech.
Může mít dalších 296 milionu krav takové "štěstí"?

Ve škole se snažím o veganství většinou nemluvit, jenom s lidmi, kteří by mě neodsoudili. Jednou mi spolužák ve škole řekl, že je mu jedno, kdo kvůli jeho mléku trpí. Jestli zapřáhli krávy, slepice nebo klidně i křečky. "Koho to zajímá, že něco umřelo".
Oh.
Samozřejmě, že je nám to jedno, když jatka a velkochovy od nás leží i několik set kilometrů daleko a kupujeme mléko s rudou veselou krávou na obalu. Pak je docela jednoduché to vytěsnit z mysli a celé to ignorovat.
Někdy si přeju, aby jatka byla prosklená. Člověk si potom rozmyslí, než něco takového řekne.

Shrnutí

Takže pokud mám pravdu, korporace a velkochovy vám tahají peníze z kapes zatímco nechávají dospělé lidi cucat mléko, posílají předčasně do hrobu vás a stovky miliard zvířat drtivá většina z nich narozených v horších podmínkách, než měli židé v koncentračních táborech. Můžete to hodit za hlavu a říct, že tomu všemu nevěříte, ale doufám, že si alespoň uděláte svůj vlastní průzkum.

Jestli ve vám to opravdu proti srsti, nemusíte se stát veganem ze dne na den. Nebo se stát veganem vůbec. Jen se zamyslete:

Potřebujete dneska k těm bramborám řízek? Možná byste si mohli u dělat obalenou cuketu a řízek si dát někdy jindy. Opravdu se v přípravě palačinek bez mléka a vajec neobejdu? Dokonce je i levnější místo toho použít banán, vodu a olej. Pokud vajíčka nutně potřebuju, co si našetřit a podpořit místní farmáře? Vejce slepic narvaných hormony a antibiotiky jsou nezdravé a mají více špatného cholesterolu.
V zemi masojedlíků jen tak někoho veganen neudělám, ale můžete se zamyslet a radikálně snížit svůj příjem masa na přijatelnou hladinu.
  • Mám alergii na sóju.
Nejez sóju. Sója není nějakou speciální super veganskou složkou, bez níž nemůžeš jako vegan přežít. Spousta veganů má alergii na sóju. Sója, jak si taky spousta lidí myslí, je náhražkou masa, není náhražkou ničeho a stojí sama za sebe.
  • Být veganem je moc drahé.
Uvědomujete si, že maso je jedna z nejdražších položek, kterou si běžně kupujeme?
Jsem studentem na intru, nemůžu si dovolit žádnou fancy stravu. Maso jsem přestala jíst ještě před tím, než jsem se o vegantví pořádně dozvěděla. Veganská strava je dokonce jedna z nejlevnějších, záleží, jak si to rozložíte. Chtěla bych se tomu věnovat v jiném článku (o tom, jak se snažím vařit jídla, která se dají i jíst!).
  • Když budu veganem, nic stejně nezměním.
Ze začátku jsem si to taky myslela, ale stejně jsem si řekla, že se veganem pokusím být. Proč? Protože nebýt součástí toho všeho mi přišlo dostatečný důvod.
Pak jsem se ve škole dozvěděla (střední reklamní škola, vzpomínáte?), že marketing pořád shromažďuje informace od konzumentů a pokud měníte vaše stravovací návyky, do dvou měsíců to vědí a větší mase lidí se trh chce přizpůsobit, aby prodal více výrobků (a já chci na českém trhu víc sójových jogurtů takže... prosím prosím?)
Za rok průměrný Čech sní skoro padesát slepic. Teď si představte, že by je nesnědl. Menší poptávka po masných výrobcích - menší počet zvířat natěsnaných v halách.
Jestli chceme alespoň něco udělat, tak přestat být součástí věcí, se kterými nesouhasíte. Kvůli zdraví planety, vašeho zdraví a zvířatům.

Pár poloironických "Vegani jsou hustý" sloganů od mých veganských přátel.

Můj článek spoustu věcí nezmínil nebo jenom naklepl. Pokud se opravduchcete dozvědět víc, doporučuji Garyho. Předem upozorňuji, že on je opravdu zapáleným obráncem zvířat a začátek přednášky mi přišel takový... eh. Pokud ale začnete, nemá cenu se dívat jenom na polovinu a pak to vypnout i když s ním nesouhlasíte.
Shlédněte si přednášku celou.
Má české titulky.


Otázky a odpovědi. Spousta zajímavých informací.


Pokud bude někomu z vás Gary připadat moc agresivní, vzpoměňte si, že bojují ze svého nesobeckého přesvědšení.

Pokud jste dočetli až sem, možná pochopíte, proč se vegani rozhodli nepodporovat ždímání naší půdy pro maso i kdyby to mělo znamenat zánik všech deštných pralesů a ignorují nenakrmenou polovinu civilizace. Pak tam naskládají zvířata - krávy, slepice, prasata a jiné živočichy, kteří mají mizerné životy na jejichž konci je čeká bolestivá smrt. Prodají se v úhledných anonymních balíčcích, jak marketing nařídil a veškeré ošklivé věci ohledně masa se zadupou potichu do země. Lidi jdou, koupí si to kvůli neinformovanosti. Tím nejen podporují celý tenhle pomatený systém, ale přináší hormony, špatný cholesterol a přesolené návykové látky podobné morfiu do svých domácností, kde se stalo normálním zemřít na srdeční chorobu.
Ekologicky, zravotně a eticky je masný a mléčný průmysl obecně jedna z nejhorších pohrom, kterých jsme se kdy mohli dopustit.

A mně připadalo veganství extrémní?


P.S.- Hitler nebyl vegetarián.

Zdoje:
Peta.org
Přednáška M. Jelínka o mléčných výrobcích
adaptt.org
nenasyceneskodi.cz
livelovefruit.com
veganstreet.com
news.bbc.co.uk
goveg.cz
magazin.aktualne.cz
oasteoporosis.ca
vegan.cz
compassionatecook.com
wikipedia.org
fao.org
soucitně.cz
revolucni-vyziva.cz
A další.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Ta Obyčejná Ta Obyčejná | Web | 11. září 2014 v 20:36 | Reagovat

Sice jsem to nedočetla do úplného konce, ale chápu. Chápu a akceptuju, ale veganství se mi zdá dost radikální. Po večerech tajně sním o utopii, kdy všechno plyne přirozeně. Lidí je míň, přírody víc. Všechno jídlo je clean, žádná chemka. Zvířata netrpí ve velkochovech. Jenže masa, mléka, jogurtů, tvarohu se prostě vzdát nedokážu. A bohužel, asi jsem teda sobec, nechci. Jinak teda obdivuju tu práci, co sis s tím dala. Ráda se o tom něco dozvím, pokud mi to nevykládá ortodoxní blázen, který nedokáže přijmout, že ne každý to má stejně jak on.

2 Aailyyn Aailyyn | Web | 11. září 2014 v 21:16 | Reagovat

[1]: Já bych se uměla vzdát masa, kdybych tu potřebu měla. Mléka, mléčných výrobků obtížně, chutnají mi, bez vajec bych asi tak nějak existovat zvládla. Pro mě celá tahle filosofie není jen o jídle, ale vidím v tom taky kosmetiku, léčivo, kožené oděvy, boty, či kabelky. Myslím, že prakticky nikdo všechny tyhle věci nezvládne na sto procent eliminovat. Ideální by bylo chovat zvířata alespoň v odpovídajících podmínkách. (Umím si představit, že se někomu příčí za jakýchkoli okolností sníst roztomilou kravičku, nicméně na vejcích od babiččiných slípek spokojeně běhajících po dvorku nevidím nic závadného.)

3 Bezejmenné Esko Bezejmenné Esko | E-mail | 11. září 2014 v 22:03 | Reagovat

Takhle...
Důvody uznávám, ale stále si myslím, že není moje vina jak to chodí ve velkochovech, že je to problém urbanizace a naší moderní společnosti. Přece můžu tyhle "koncentráky" nepodporovat i jinak, například investicí do těch lepších, "přírozenějších" chovů. Otázka je, jestli tomu věřit.
Vegetariánství, tedy nezabíjení zvířat uznávám, samotné mi maso moc nechutná, dokázala bych se ho vzdát a je pravda, že bych nedokázala sama zabít zvíře pro maso, když bych měla hlad. Jíst maso je tak trochu pokrytectví
Ale dokázala bych podojit krávu, nebo si vzít vejce od slepice, aniž bych cítila, že někomu ubližuju. Takže mi to nedává moc smysl.
Hlavně bych se nedokázala vzdát svých chutí po sýrech, mléku, jogurtu a vejcích, nevěřím, že se dají úplně nahradit.

4 Lenin Lenin | Web | 11. září 2014 v 22:09 | Reagovat

Proč máme podle tabulky tolik společného s býložravci? Protože tabulka obsahuje často absolutně mylné informace. Kupříkladu délka tenkého střeva. Délka páteře člověka je u ženy cca 60-70 cm, samozřejmě záleží na výšce. Připočti 20 cm za hlavu, chceš-li... Vynásobíš-li 80 cm 11x, získáš střevo délky skoro 9 metrů. 9 metrů ale nemá střevo ani po připočtení toho tlustého. Tenké střevo člověka má většinou okolo 5.5 metru. Tím pádem má délkové vlastně blíže ke střevu masožravce. Nebo třeba žvýkání... Člověk nepřežvykuje. Člověk sousto ani moc dlouho nežvýká. Člověk na to totiž nemá přizpůsobená ústa. Lidský chrup je taky poměrně bližší chrupu, který se setkává s masem než chrupu čistě býložravých živočichů.

Takže - veganská strava má mnoho pozitiv, co se týče ekologické stránky věci. Souhlasím, nepopírám. Co ale absolutně nesnáším je přirovnávání člověka k býložravcům. Ano, býložravý člověk byl. Ale zahrnul do jídelníčku postupem času maso. Od té doby uběhlo mnoho dní a trávicí soustava člověka si zachovala jak schopnost přijmat rostlinnou stravu, tak tu masitou. A já zkrátka věřím tomu, že vyřazení jedné z těch složek na člověku dříve či později zanechá negativní stopy. Potrava člověka by neměla být jednostranně zaměřená.

Btw., podívej se na nějaké články o primátech, třeba zrovna o šimpanzích. Možná by tě překvapilo, v jakém množství některé skupiny maso konzumují a jak rádi ho loví.

5 Jenom já Jenom já | 11. září 2014 v 22:38 | Reagovat

Tohle je opravdu dobrý článek. Všechno tohle dává smysl a já to chápu. Jenže mi změna návyků připadá, jako bych chtěla pohnout se skálou. Je to už několikátý článek o veganství, který takhle čtu a musím říct, že mi poskytl náměty k přemýšlení. Není to vůbec pěkné co se děje. Bylo by ale potřeba, aby se někteří lidé zbavili své lhostejnosti. Aby se o tom takhle na rovinu dozvědělo co nejvíc lidí. Protože já prostě se skálou nepohnu, i kdybych se snažila sebevíc, ne sama.
Je to asi slabošské, říkáš si. Ale já si jenom vykládám karty na stůl.
Pošlu tvůj text dál, ano? A pak se uvidí.

6 Čalamáda June ze které se najednou stal hipík snažící se informovat o veganství a kytičkách, ale nejde jí Čalamáda June ze které se najednou stal hipík snažící se informovat o veganství a kytičkách, ale nejde jí | E-mail | Web | 11. září 2014 v 23:28 | Reagovat

[1]: - Alespoň upřímně.
Článek je asi moc dlouhý, co? Ehh...
je to dlouhý téma. A je těžký nevypadat jako totální blázen.

[2]: - Celá ta filosofie je o všem. O jídle, oblečení, výrobcích, kvůli kterým se testovalo na zvířatech apod. Celkově ;). Myslím, že se to z života dá slušně eliminovat z 95% a to je hodně.
Vajíčka jsou slepičí menstruace a tu slepice samozřejmě už nechce, takže od babičky by nevadily. Nedala bych si, ale nevidím v tom nějaký problém.
V tomhle vidím problém http://www.hytha.eu/svet-kolem-nas/vlastni-clanky-a-uvahy/velkochov-slepic-zblizka-aneb-jak-to-chodi-v-%E2%80%9Etovarne-na-vejce%E2%80%9C/

[3]: - No, kdybych měla vlastní krávu a slepice, tak vím, že jim není ubližováno (pokud do nich sama nešťouchám elektrickou tyčí, neodbírám jim telata hned po porodu a nenechám je od rána do večera na jednom místě stát s dojičkama, který cucají i hnis).

[4]: - Ohh... moje chyba, pardon, opraveno.
Omlouvám se.

[5]: - Awww děkuju!
Popravdě? Vždyť já vím, jak se všichni cítíte, se mnou to taky nehnulo všechny ty roky ani omylem. Až po půl roce pomalého vypouštění živočišných produktů ze své stravy (kvůli zdraví a nedostatku peněz) jsem byla připravená na rychlou změnu.
Ne všichni mají pevnou vůli.
I jenom malé omezení dělá hodně.
Dej si na čas ;)
Děkuju mockrát za komentář, udělal mi radost.

7 Čalamáda June, extremistický hipík co žere jen zeleninu a má rád roboty Čalamáda June, extremistický hipík co žere jen zeleninu a má rád roboty | E-mail | Web | 12. září 2014 v 0:18 | Reagovat

Prosím nevnímejte mě nějak špatně :'D, původně jsem jen chtěla, aby lidi v ČR pochopili, proč něco takového jako vegan existuje a taky se trošku zamysleli nad svou tučnou českou dietou... a zvrtlo se to. Nejsem žádný extremistický hipík. Jsem jenom člověk, který se snaží působit co nejméně škody a předat to dál.

8 King Rucola King Rucola | E-mail | Web | 12. září 2014 v 3:55 | Reagovat

Výborne pojednané - lenže každý extremizmus zavánia fašizom, aj keď Hitler, atd.

9 pet pet | Web | 12. září 2014 v 8:14 | Reagovat

Živit se pouze rostlinou stravou, je stejný nesmysl jako vnímat současný svět černobíle. Navíc rozmanité názorové menšiny poněkud neobratně o to však agresivněji vnucují těm druhým svůj neomylný přístup...není tedy rozdílu v tlaku těchto a zde zmíněných společností. Zbývá jediné, určitá inteligence a rozum při výběru potravin, tak jako ve všem co potřebujeme k životu...

10 ANA ANA | Web | 12. září 2014 v 9:31 | Reagovat

K množství dobytka... takže co, vyvraždit všechen skot a všechen brav? Protože pokud by všichni (to uvádím jako příklad, protože to se nestane) přešli na vegetariánskou, nebo přímo na veganskou stravu, co si myslíš, že by se s tím dobytkem stalo?
Pravda, možná by to bylo jednorázové vyvraždění a pak nikdy více, protože krav ni volů,natož prasat nebo drůbeže, by nebylo. K čemu taky, že.
A pokud bys správně namítla, že by se mohli vypustit do přírody, aby žili po svém, je to sice pěkná myšlenka (a já bych jim to moc přála), ale v tom případě by časem hrozilo přemnožení. Takže, jak - kastrace a sterilizace? U všech krav a prasnic, nebo jenom u některých? Jaký by byl výběr? Náhodný? Nebo podle toho, kolik má která kráva skvrn?
Veganství je přehnané stejně jako masová přežíračka.
A když jsme u toho zamoření zvířátky, nemůžu nevzpomenout, že u nás byl prakticky v každé dědině kravín a prasečák, a teď to neuvidíš, kamkoliv pojedeš. Protože tady se hromadné vyvraždění krav praktikovalo.
Jen se o tom nepsalo a zmínka byla pouze okrajová.

11 ANA ANA | Web | 12. září 2014 v 9:39 | Reagovat

Ještě chci dodat - neschvaluji ty velkochovy, kde zvířata trpí, a vím, že to je největší důvod, proč mnozí přecházejí na vegetariánskou stravu. Ale nejíst kvůli tomu sýry, vajíčka, nebo dokonce med, to mi připadá opravdu ujeté. Pokud se k tomu někdo rozhodne o své vůli, je to jeho problém, ale neměl by to vnucovat ostatním. Tím teď nemyslím tebe, je mi jasné, jak svůj článek myslíš.

12 AB AB | Web | 12. září 2014 v 9:46 | Reagovat

Chápu, že někdo je vegan, každému co jeho jest. Já sama se jím nikdy nestanu, přesto se snažím nebýt "až tak špatná". Maso mám ze svého domácího chovu, taktéž mléko. Zvířata usmrcujeme co nejhumánněji. Všechno mám v biokvalitě a vím, co jím, a jak se mi to dostalo na talíř. To mi pro dobrý pocit stačí.

13 Čali Čali | E-mail | Web | 12. září 2014 v 11:28 | Reagovat

[8]:: - Děkuji za pochvalu, ale.. veganství není něco, co by zavánělo fašismem :'D

[9]:: - wow, okay. Nevím, dala jsem si docela práci napsat alespoň několik rozumných bodů. Jsem racionálně uvažující člověk. Jestli jsem byla někde agresivní, je to kvůli tomu, že mi marketing lhal o "zdravých výrobcích" a "veselých krávách na pastvě". Teď je na tobě, jestli jsi schopný se o to taky zajímat. Jestli ne... tak ne. Já jsem napsala svoje důvody.

[10]:: - O tom jsem přemýšlela. No, rozhodně s těmito počty dobytka nemůžeme pokračovat navěky viz. a) důvod ekologický. Museli bychom je snížit. Připadá mi to jako "menší zlo" než v tom pokračovat, logicky.
Je to všechno chyba lidí a korporací, kteří pro peníze zašli takhle daleko.
V komunismu se prý bohatství rodiny ukazovalo masem. Není divu, že tu máme tak silné masožrouctví. Sýry, vajíčka a mléko jsou jenom o zvyku ;) nejedla jsem je skoro ani před tím, než jsem dala šanci veganství, protože to bylo moc drahé vůči třeba obilninám nebo zelenině (za dvacku 100g sýra nebo 900g rajčat?).
Děkuju za přečtení článku.
Co se týče tvého třetího komentáře -
lepkem jsem myslela i pečivo a mouky :'D. Zeleninu a ovoce berou lidi často, ale je to nepoměr vůči mléčným výrobkům (když jsem zmínila mléko, myslela jsem i mléčné produky. Jak to může vědět? Nevi, je to moje chyba), mléce a masu.

Češi prý vyhazují jednu čtvrtinu svého jídla. Tím se ale nemyslí jen domácnost, ale i obchody, supermarkety apod. Chci se tomu věnovat v dalším článku a až se dovíte o dalších alternativních stylech života, odsoudíte mě úplně :D.

[12]:: - Vážně? To ráda slyším popravdě :).

14 MaddyHarry MaddyHarry | Web | 3. října 2014 v 11:03 | Reagovat

No jestli Hitler byl či nebyl to už se nikdy nikdo se stoprocentní jistotou nedozví. Tím nechci říct, že určitě byl, nebo nebyl je mi to jedno.

Vegetariánem nikdy nebudu. Na to až moc miluji maso. Ale tím nechci říct, že schvaluji násilí na zvířatech nebo jejich týrání pro účel nové řady make-upu. To vůbec.

Ale myslím si, že jíst maso prostě k životu patří. Existuje spousta pro a proti být vegetariánem, ale je to jednoduše na každém jakou cestou se vydá.

15 Paprika Paprika | 10. října 2014 v 13:43 | Reagovat

[14]: Jíst maso/živočišné produkty a být proti týrání zvířat je kontraproduktivní. V masné/mléčné/vaječné produkci-průmyslu jsou zvířata týrána. Jsou bita, držena v nepřirozeně malých prostorech. Zakrní jim končetiny. Dnešní kuřata jsou vykrmována tak drasticky, že to jejich kostra neunese. Krávy jsou znásilňovány, aby mohly mýt telata a tím pádem i mléko a poté jsou jim mláďata odebrána.

Maso k životu nepatří, člověk není ke konzumaci masa uzpůsoben. Jak bylo vysvětleno v článku.

Doporučuji dokument Earthlings, aby jste si udělal obrázek o tom, jaká je pravda. :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama